Wat Kun Je Doen Om Een Gokverslaafde Te Helpen?

Iemand die verslaafd is aan gokken blijft maar doorspelen, ook als de financiële schulden zich opstapelen. Hij of zij heeft nauwelijks meer controle over zijn of haar gokneigingen, en blijft erin vluchten, zelfs als werk, studie en relaties eronder te lijden komen. Wanneer hij of zij een tijdje niet gokt, treden er fysieke en mentale problemen op, zoals paniekaanvallen, irritaties, hoofdpijn, somberheid en slapeloosheid. Hierdoor is hij of zij binnen de kortste keren weer terug in het casino of bij de online fruitautomaten.
Merk je dat iemand in je omgeving last heeft van bovenstaande symptomen, en dus verslaafd is aan gokken? Lees dan hier wat je kunt doen om deze persoon te helpen.

Probeer de gedachten en gevoelens van de gokverslaafde te peilen

Try to identify the thoughts and feelings of gambling addictsHet is voor een persoon die verslaafd is aan gokken vaak lastig om toe te geven dat hij of zij een probleem heeft, zowel tegenover anderen als tegenover zichzelf. Probeer daarom niet te agressief over te komen tegenover deze persoon, maar vraag rustig naar zijn of haar gedachten en gevoelens. Het is belangrijk dat je de gokverslaafde niet direct overlaadt met tips en redenen waarom hij of zij moet stoppen met gokken, maar dat je een luisterend oor biedt en sympathie voor de persoon toont. Zo weet de gokverslaafde dat hij of zij bij jou terecht kan voor steun.

Probeer de gokverslaafde te helpen het gokken te beperken

Wanneer de persoon die verslaafd is aan gokken dit toelaat, kun je hem of haar proberen te helpen door regels op te stellen die de persoon beperken bij het gokken. Vertel hem of haar ook op rustige manier welke negatieve gevolgen jij ervaart van het gokgedrag van je naaste. Zorg ervoor dat je hem of haar geen schuldgevoel aanpraat, maar dat je hem of haar helpt bij de realisatie waarom het noodzakelijk is om te gaan stoppen met gokken.
In overleg kun je ook de controle over het geld van de gokverslaafde op je nemen, door bijvoorbeeld zijn of haar pinpasjes en creditcards bij je te houden. Zo is de gokker fysiek niet meer in staat om het geld uit te geven, waardoor hij of zij beperkt wordt in het gokgedrag.

Zoek steun bij anderenZoek steun bij anderen

Realiseer je dat jij geen professionele hulp kunt bieden aan de gokverslaafde, en dat je alleen maar je best kunt doen om hem of haar te helpen. Laat hem of haar professionele hulp zoeken wanneer hij of zij vastloopt, en zoek voor jezelf ook hulp wanneer het je allemaal te veel wordt.
Wat je ook doet, zorg ervoor dat je de gevolgen van het gokgedrag van je naaste niet op je neemt, maar dat je dit bij hem of haar laat liggen. Ga bijvoorbeeld geen schulden die de gokverslaafde heeft opgebouwd terugbetalen. De gokker moet zelf goed inzien wat hij of zij met het gokgedrag aanricht, voordat hij of zij het patroon voorgoed kan veranderen.